2020 metų vabzdys – smailiaragis mėšlavablis (Copris lunaris)

R.Ferencos nuotrauka

Smailiaragis mėšlavabalis, kaip nykstanti Lietuvoje vabalų rūšis, įtraukta į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, įsigaliojusį nuo 2019 sausio 1 dienos. Tai viena pagrindinių priežasčių, lėmusių, kad šį vabalą Lietuvos entomologų draugija išrinko 2020 metų vabzdžiu.

Gyvena šviežiame ar truputį apdžiūvusiame galvijų ir arklių mėšle. Po mėšlu vabalai išrausia ertmes į kurias prineša mėšlo, kuris reikalingas kaip maistas lervoms. Lervos vystosi mėšlo rutuliukuose, kuriuos, dėdama kiaušinius, suformuoja patelė. Kiekviename rutulyje būna po vieną kiaušinį. Suaugėliai išsirita vasaros pabaigoje ir lieka žiemoti toje pačioje kameroje, kur išsirito. Suaugę vabalai pasirodo gegužės mėnesį. Dažniausia randami ganyklose, pievose, kur ganomi gyvuliai. Vabalai aktyvūs ir tamsiu paros metu, skrenda į šviesą.

 

Morfologija. Kūnas 16-24 mm, smarkiai išgaubtas, juodas, žvilgantis. Kiekviename antsparnyje yra 9 išilginės vagutės.

  Patinas: Priešnugarėlės šonuose yra dvi gilios ovalios duobutės, išorėje apribotos plokščiomis trikampėmis išaugomis. Priešnugarėlės vidurinė dalis išgaubta, per vidurį eina išilginė vagutė. Galvoje yra smaila rago formos išauga.
  Patelė: Priešnugarėlės šonuose yra tik negilūs įspaudimai, jos vidurinė dalis taip pat su išilgine vagute. Galvoje yra nedidelė, buka rago formos išauga, viršūnėje su įpjova.

 

 

Paplitimas. Smailiaragis mėšlavabalis išplitęs Pietų ir Vidurio Europoje nuo Viduržemio jūros iki Skandinavijos, taip pat Azijoje į rytus iki Kinijos. Lietuvoje smailiaragis mėšlavabalis paplitęs lokaliai, daugiausia radaviečių žinoma Vidurio Lietuvoje, taip pat pietinėje dalyje - Varėnos rajone.

Panašios rūšys. Lietuvoje gyvena 5 mėšlavabalių rūšys, kurios dydžiu, forma ir spalva panašios į smailiaragį mėšlavabalį. Šiuos vabalus: paprastąjį mėšlavabalį (Geotrupes stercorarius), miškinį mėšlavabalį (Anoplotrupes stercorosus), pievinį mėšlavabalį (Geotrupes puncticollis), žvilgantįjį mėšlavabalį (Trypocopris vernalis) taip pat mėšlavabalį (Geotrupes mutator) galima supainioti su smailiaragiu mėšlavabaliu, ypač panaši į minėtas rūšis yra smailiaragio mėšlavabalio patelė.

Geotrupes stercorarius

Anoplotrupes stercorosus

Geotrupes puncticollis

Trypocopris vernalis

Geotrupes mutator

Nuotraukų šaltinis: 

https://baza.biomap.pl/en/taxon/family-geotrupidae/photos_tx

 

Laukiami rezultatai. Lietuvos Entomologų draugija tikisi, kad „2020 metų vabzdžio akcija“, padės surinkti daugiau informacijos apie šią saugomą Lietuvos vabalų rūšį, jos paplitimą Lietuvoje. Metų pabaigoje bus apibendrinta visi gauta informacija apie smailiaragį mėšlavabalį ir parengta publikacija Lietuvos entomologų draugijos leidiniui. Informaciją apie šį vabalą (radimo vietą ir datą) prašome siųsti elektroniniu paštu adresu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Būtinai prašome pridėti stebėto vabalo nuotrauką, kad būtų galima įsitikinti jog rūšis nustatyta teisingai.

Akcijos rezultatai: 

Akcijos metu surinkti duomenys paskelbti anglų kalba 2020 metų draugijos leidinyje, straipsnyje: Ferenca R., Petrašiūnas A. New data of horned dung beetle (Copris lunaris (Linnaeus, 1758), Coleoptera: Scarabaeidae) - results of the insect of the year 2020 campaign:

Free Joomla! templates by Engine Templates