2023 metų bestuburis - medicininė dėlė (Hirudo medicinalis L.)

Nuotraukos autorius Povilas Sakalauskas

Lietuvoje medicininės dėlės paplitimas ir gausumas beveik netirtas. Lietuvos raudonojoje knygoje rašoma: „pagrindinės radavietės yra Rytų, Pietų Lietuvoje. Šiuo metu žinoma daugiau kaip 50 radaviečių. Pastaruoju metu aptinkamos naujos radavietės, žinomose radavietėse gyvena pastovios populiacijos. Palyginti su XX a. viduriu, pastebimas ypač sumažėjęs populiacijų gausumas. Pastarųjų dešimtmečių gausumo ir paplitimo pokyčius sunku apibrėžti dėl duomenų stokos”. 

Medicininė dėlė yra įtraukta į Tarptautinės gamtos išsaugojimo sąjungos (IUCN) rūšių sąrašus su priskirta kategorija NT (near threatened/ arti grėsmės esantys taksonai). Tačiau daugelio šalių informaciniuose šaltiniuose rasime pateiktą gana panašią informaciją – duomenų trūkumas apie gausumą ir paplitimą. 

Duomenų apie dėlių paplitimą trūkumas buvo viena iš priežasčių, kodėl medicininė dėlė buvo pasirinkta 2023 metų bestuburiu

Plačiau apie dėles skaitykite akcijos aprašyme:

Apie naujai pastebėtas medicinines dėles ar iš anksčiau žinomas jų radavietes prašome pranešti užpildant ir atsiunčiant Anketą:  

Free Joomla! templates by Engine Templates